Waarom kiezen voor een automatisch magazijn?
 
image

Gepost door Marcel Spruijt, Sales Manager Egemin Handling Automation BV

Manueel, vernieuwen of volledig nieuw
In ons land worden als sinds de jaren ‘70 automatische magazijnen gebouwd. Vaak voldoen de oudere magazijnen niet meer aan de eisen die vandaag van een dergelijk magazijn worden verlangd. Op dat moment staat een organisatie voor de keuze: slopen en iets anders neer zetten of vernieuwen, een retrofit laten uitvoeren in de hoop dat het systeem erna weer voldoet aan de eisen van het moment.

Als het magazijn gesloopt wordt vaak gekozen verder manueel - lees traditioneel - verder te gaan. Heftrucks nemen de taken van de kranen over. Als het gebouw niet al te hoog is. Maar wanneer kiest een bedrijf nu voor een nieuw automatisch magazijn? Welke parameters bepalen het succes van deze keuze?

Factoren pro automatisch
Met name in een volcontinu bedrijf rendeert een automatisch magazijn het snelst en nog sneller wanneer het klimaat binnen het magazijn operatoronvriendelijk is, denk aan diepvriesmagazijnen.

Een tweede factor is veiligheid. Een automatisch magazijn is uitgevoerd met een omvangrijk veiligheidssysteem waardoor persoonlijke ongelukken bijna kunnen worden uitgesloten. Als dit zich toch voordoet is dit meestal te wijten aan oneigenlijk gebruik van het systeem.

Een volgende factor is schade aan goederen en gebouw. Wanneer pallets, bakken of dozen volledig automatisch worden getransporteerd, raken producten per definitie niet beschadigd. Een verplichte invoercontrole op gewicht, contour etc. voorkomt dat er foute pallets / bins worden ingeslagen.

De initiële investering kan een factor zijn die tegen automatisering en mechanisering spreekt in vergelijking met traditionele opslag. “Mechanisering is duur” wordt gezegd. Als men echter een goede ROI-calculatie vooraf opmaakt en werkelijk alle plussen en minnen tegen elkaar afweegt kan de investering op termijn enkel de juiste keuze zijn.

Als de te verwachten krapte op de arbeidsmarkt zich voortzet dan zal de keuze voor een automatisch magazijn alleen maar makkelijker worden.

Technologische ontwikkelingen
Ervaringen uit het verleden gaan ook niet altijd op in de toekomst. Techniek en technologie ontwikkelen zich tegen een razendsnel tempo en besturingssystemen worden steeds intelligenter en betrouwbaarder. Hierdoor vallen de prestaties van een nieuw magazijnsysteem meer te vergelijken zijn met een systeem uit de jaren ‘70.

Meer weten over automatische magazijnen
Wilt u ook weten of automatische magazijnen een goede keuze voor uw bedrijf zijn? Reageer op deze post, kom ons dit najaar bezoeken op één van de logistieke beurzen in België of Nederland of bezoek onze website.

Bekijk het automatisch magazijn van Leen Bakker in het nieuwe DC in Raamdonksveer

 
image
 
 

Copyright © 2012 Egemin International NV

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Egemin Automation met het volgende e-mailadres:

Klik hier om u uit te schrijven