Nieuwsarchief 2014

17
dec.
2014
Eco-warehouses, de magazijnen van de toekomst Handling Automation, Consulting & Services
ecowarehouse
In de logistieke sector is er een toenemende trend naar eco-warehouses of duurzame en energievriendelijke magazijnen. Automatisering en innovatie dragen in grote mate bij tot duurzame interne logistieke processen.

Zo is een automatisch magazijn hoger en compacter dan een conventioneel magazijn. Dat creëert een grotere opslagcapaciteit met meer pallets op dezelfde beschikbare oppervlakte. Automatische magazijnen hebben hierdoor een kleinere footprint en kleiner volume per SKU vergeleken met manuele magazijnen. De beschikbare grond wordt dus optimaal gebruikt.

Eco-warehouses op Kanaal Z

In het programma Z-Energy van de Belgische tv-zender Kanaal Z kan u kennis maken met de eco-warehouses van Egemin Automation. Bij deze magazijnen wordt niet alleen het logistieke proces geoptimaliseerd, maar ook het energieverbruik van de automatiseringssystemen die de interne logistiek ondersteunen. Het eco-magazijnconcept is mooi toegepast bij aardappelverwerker Agristo in Tilburg waar het hoogste diepvriesmagazijn in de Benelux staat. Bekijk de reportage op de Z-Energy site van Kanaal Z.

CAPEX in functie van optimale OPEX

Meer en meer bedrijven zoeken naar een optimale manier om hun operationele kosten te verlagen en te antwoorden op vragen van klanten voor een lagere carbon footprint. Automatische magazijnsystemen vragen initieel een hogere investering, maar hebben een bijzonder positieve impact op de operationele kosten. Ze zorgen voor een lager energieverbruik, minder productschade, minder foute transporten en minder ongevallen. Daardoor hebben ze een lagere ecologische footprint dan manuele magazijnen.

Energiezuinige technologie

Eco-warehouses worden als totaalconcept ontwikkeld, en niet als een verzameling van losse componenten. Zo minimaliseert Egemin het energieverbruik van magazijnkranen door energie-efficiënte motoren en snelheidsregelaars te combineren met een intelligente sturing. Vervolgens passen we energierecuperatie toe, bijvoorbeeld bij daal- of rembewegingen van kranen. Dit levert besparingen op tot ruim 30% en zorgt bovendien voor een lagere piekbelasting. Daarnaast wordt geen warmte gecreëerd door de remweerstand. Hierdoor kan er bijvoorbeeld in gekoelde magazijnen een bijkomende besparing worden gerealiseerd op het energieverbruik van de koelinstallatie.

Verder wordt voor het gebouw bekeken hoe de ecologische impact beperkt kan worden: optimale isolatie, energie-efficiënte koeling en verwarming, intelligente verlichtingssystemen, warmterecuperatie van compressoren, toepassing van demand side management, enz. In gekoelde magazijnen zijn bijvoorbeeld energiebesparingen op verlichting van meer dan 90% mogelijk.

Spreek met onze energie-experts om meer te weten te komen over hoe ons eco-magazijnconcept voor uw interne logistiek kan werken.


Gerelateerde tags


Ontvang onze nieuwsbrief